Hoitola Lempi & Spa

Laajentuneet ihohuokoset

Laajentuneet ihohuokoset

Lähdetäänpä liikkeelle ensin siitä mikä ihohuokonen on ja mikä sen tehtävä on ihossa. Sitä kautta voidaan ymmärtää miksi niitä on ihossamme, miksi ne laajenevat ja miten niitä voi estää laajenemasta.

Ihohuokoset ovat hiki- ja talirauhasten aukkoja ihossa, joiden kautta ihosta poistuu hikeä ja talia. Erittämällä talia ihon pinnalle ihomme ei ainoastaan pyri poistamaan aineenvaihdunnan ”jätteitä” ja haitallisia mikrobeja vaan talinerityksen tarkoituksena on ennen kaikkea huolehtia ihon kosteustasapainosta. Hien erittyminen iholle on merkki aineenvaihdunnan toimimisesta ja se on myös elimistön tapa säädellä lämpötilaansa. Yhdessä tali ja hiki tuovat iholle myös sille tärkeitä mikrobeja ja toimivat niiden elatusaineena eli ne huolehtivat osaltaan ihon vastustuskyvystä.

Paksussa, tummassa ja rasvoittuvassa ihossa ihohuokosia on enemmän ja ne ovat suurempia kuin taas kuivassa, vaaleassa ja ohuessa ihossa. Ihotyypillä on siis vaikutusta ihohuokosten kokoon ja määrään. Rasvaisessa ihossa ihohuokosia on enemmän ja ne ovat suurempia. Kuivassa ihotyypissä ihohuokosia on normaalia vähemmän, joka vaikuttaa osaltaan kuivan ihon vastustuskykyyn ja kosteustasapainoon.

Mistä laajentuneet ihohuokoset johtuvat

Koska ihohuokosten kautta poistuu hikeä ja talia, ne laajenevat hikoillessa ja talin kerääntyessä ihohuokoseen.

 • Kun talia erittyy normaalia runsaammin, ihon puhdistusrutiinit eivät ole kunnossa ja/tai puhdistustuotteet liian voimakkaita, ihohuokonen tukkeutuu herkästi ja tämä kasvattaa huokosten kokoa.
 • Ympäristöolosuhteet vaikuttavat myös ihohuokosten laajenemiseen. Jos esim. työskentelet kokkina, on ihosi jatkuvasti alttiina lämpötilan muutoksille ja ruuanlaitossa käytettäville rasvoille. Lisäksi kuuma vesihöyry haihduttaa ihosta tehokkaasti kosteutta.
 • Auringon UV-säteily hajottaa ihosta kollageenia. Kollageeni pitää ihosi joustavana ja napakkana. Kollageenin vähentyessä ihohuokoset eivät enää palaudu puhdistuksen jälkeen pienemmiksi.
 • Ikääntyessä niin ikään kollageenin määrä ihossa vähenee, jolloin huokoset eittämättä jäävät laajentuneiksi.

Voiko ihohuokosia pienentää?

Edellä kerroin, mistä ihohuokosten laajeneminen johtuu. Ikääntyessä ne siis jäävät laajentuneiksi jokaisella ja niitä ei pysty poistamaan, koska ihohuokoset ovat osa iho rakennetta ja niillä on tärkeä tehtävä ihossa. Ihotyypillä on myös vaikutusta siihen, kuinka paljon huokosia on ihossa.

Mutta peli ei ole vielä menetetty, vaikka ihotyyppisi olisi rasvainen tai sinulla olisi paksu iho. Voit itse hillitä ihohuokosten laajenemista hoitamalla ihoasi oikein ja sopivilla tuotteilla. Ota tästä vinkit talteen miten saat pienennettyä ihohuokosia:

 • Tärkein rutiini on päivittäinen puhdistus! Iho on tärkeää puhdistaa aamuin illoin. Kiinnitä erityistä huomiota ihon perusteelliseen puhdistukseen illalla, jotta saat puhdistettua iholta mahdollisen meikin lisäksi iholle päivän aikana kertyneen hien, talin, pölyn ja saasteet. Jos käytät aurinkosuojaa päivällä, on se myös tärkeää poistaa hyvin iholta, koska aurinkosuojatuotteet sisältävät monesti ihohuokosia tukkivia ainesosia. Aamullakin puhdistus on tärkeää, koska yön aikana ihon aineenvaihdunta käy vilkkaana ja nämä aineenvaihdunnan jämät tuntuvat iholla aamulla. Voit tehdä aamulla kevyemmän puhdistuksen esim. pyyhkiä ihollesi sopivalla kasvovedellä tai misellivedellä.
 • Huolehdi päivittäin puhdistuksen jälkeen ihon riittävästä kosteuttamisesta. Jos puhdistuksen jälkeen laiminlyöt ihon kosteuttamista, iho yrittää korjata kosteustasapainoa itse erittämällä enemmän talia iholle. Ja ta-daa, ihohuokoset jälleen laajenevat! Siksi on hyvin tärkeää muistaa kosteuttaa ihoa puhdistuksen jälkeen, vaikka ihosi olisi herkästi rasvoittuva. Jokaiselle ihotyypille löytyy ihoa kosteuttavat tuotteet ilman, että iho rasvoittuu.
 • Suojaa ihosi auringon UV-säteilyltä. Suomessa olisi hyvä käyttää päivisin aurinkosuojaa iholla maaliskuusta syyskuuhun. Kiinnitä huomiota ihon suojaamiseen keväällä erityisesti aurinkoisilla keväthangilla. Nykyään suojakertoimia löytyykin hyvin jo meikki- ja kosteusvoiteista. Suojakerroin olisi hyvä olla vähintään SK30, aurinkoisimpina kesäkuukausina jopa SK50. Ihoa pystyy tehokkaasti suojamaan myös vaatetuksella (esim. hatut ja aurinkolasit).
 • Ihon säännöllinen kuorinta auttaa pitämään ihohuokoset pienempinä. Suosi rakeetonta kuorintaa. Kuorintatiheys on määrittyy pitkälti ihon paksuuden ja iän mukaan. Nuorempaa ja paksumpaa ihoa voi kuoria kerran viikossa, vanhempaa ja ohuempaa ihoa n. pari kertaa kuukaudessa. Kevyesti kuoriva kasvovesi on myös oiva korvaava tuote perinteiselle kuorinnalle. Kuorivaa kasvovettä voi käyttää päivittäin, koska siinä olevat hapot ovat niin pieninä pitoisuuksina, että ne soveltuvat päivittäiseen käyttöön.

Mikä kasvohoito laajentuneille ihohuokosille?

Laajentuneita ihohuokosia voi tehokkaasti pienentää kosmetologilla. Kaikki kasvohoidot sisältävät kuorinnan, jolla saadaan iho hyvin puhdistettua. On kuitenkin tiettyjä kasvohoitoja, joilla erityisesti voidaan vaikuttaa ihohuokosten kokoon. Tässä listattuna kasvohoidot laajentuneille ihohuokosille:

 • Mekaaninen ihonpuhdistus. Kasvohoidossa kosmetologi poistaa mustapäitä ja tukkeumia ihosta käsin komedoraudan avulla. Hoito tuntuu usein epämiellyttävältä erityisesti nenän ja leuan alueelta, mutta mekaanisesti puhdistamalla saadaan erittäin hyvä tulos. Mekaaninen puhdistus voidaan hyvin yhdistää lisäpalveluna muihin hoitoihin (esim. ultraäänipuhdistus, timanttihionta, dermaplaning).
 • Timanttihionta poistaa mustapäitä ja ihotalia huokosista tehokkaasti alipaineimun avulla. Samalla timanttipää kuorii ja kirkastaa ihoa tehokkaasti. Timanttihionta ei sovi herkälle, ohuelle tai couperosa-iholle sen voimakkaan mekaanisen rasituksen vuoksi.
 • Ultraäänipuhdistus perustuu ihotalin pehmittämiseen ultraäänen ja puhdistusnesteen kanssa, jolloin ihohuokoset saadaan puhdistettua talista. Hoito on kivuton vaihtoehto mekaaniselle ihonpudistukselle ja sopii kaikille ihotyypeille.
 • Dermaplaning-hoito kuorii mekaanisesti, mutta hellävaraisesti ihon kuin ihon. Se sopii hyvin herkällekin iholle. Kuorinta tehdään iholle steriilillä kirurgin veitsellä. Hoito kuulostaa hurjalta, mutta on hyvin hellävaraista rapsuttelua. Dermaplaningiin voidaan hyvin yhdistää mekaaninen puhdistus tai happohoito. Lue lisää dermaplaningista täältä.
 • Happohoito on tehokas tapa puhdistaa tukkeutuneita ihohuokosia ilman mekaanista puristelua tai kuorimista. Happo vaikuttaa syvemmällä ihohuokosessa estämällä talia kertymästä ihohuokoseen. Parhaimmat tulokset happohoidolla saadaan sarjahoidolla.
 • Mikroneulaus on paras apu laajentuneille ihohuokosille, jos haluat pienentää jo laajentuneiksi jääneitä huokosia. Mikroneulaus lisää kollageenin tuotantoa ihossa, joten se kiinteyttää ja napakoittaa ihoa. Lisäksi mikroneulauksella voidaan häivyttää arpia, jollaisia tavallaan jo laajentuneiksi jääneet ihohuokoset ovat. Jotta haluttuihin tuloksiin päästään mikroneulauksella, hoito tulee tehdä 4-6 kerran sarjahoitona. Sarjahoidot tehdään mikroneulauksessa kuukauden välein. Lue lisää mikroneulauksesta täältä.

Varmista aina kasvohoidon sopivuus ihollesi ammattilaiselta. LEMPIin sinun on mahdollista varata aika vapaavalintaiseen kasvohoitoon, jolloin katsomme ja suunnittelemme yhdessä sinulle sopivimman hoidon. Ensimmäiseen kasvohoitokäyntiin sisältyy aina kirjalliset kotihoito-ohjeet mukaan sekä jatkohoito- ja tuotesuositukset. Tästä pääset ajanvaraukseen.

Muista olla lempeä itsellesi <3

Subscribe
Notify of
guest
0
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit