Hoitola Lempi & Spa

Sisäänkasvanut kynsi

Työssäni teen paljon jalkahoitoja ja lähes päivittäin törmään sisäänkasvaneisiin kynsiin. Sisäänkasvanut kynsi aiheuttaa painetta viereiseen kudokseen eli kynsivalliin, joka jatkuessaan aiheuttaa kipua. Hoitamattomana vaiva johtaa haavan syntymiseen ja mahdolliseen tulehdukseen, joka tunnetaan kynsivallintulehduksena. Tulehdus vaatii lähes aina käynnin lääkärillä. Erityisesti silloin, jos sairastat diabetesta, verenkiertoelimistön sairautta, vastustuskykysi on alentunut tai jalkojesi verenkierto on heikentynyt.

Yleisin syy sisäänkasvaneelle kynnelle on liian lyhyeksi ja/tai pyöristäen leikatut kynnet. Tällöin kynnen reunaan jää herkästi terävä piikki, joka kynnen kasvaessa painuu ihoon ja näin ollen syntyy kipua ja mahdollisesti haava. Tästä muodostuu herkästi noidankehä ja erityisen tärkeää olisikin saada kasvatettua kynsi riittävän pitkäksi, jotta ongelma ei pääse uusiutumaan.

Muita syitä sisäänkasvaneelle kynnelle: kynsi kasvaa reunoilta sisäänpäin, epäsopivat kengät tai sukat, kynteen sattunut trauma tai leveä kynsilevy (yleisempi lapsilla).

Sisäänkasvaneen kynnen hoito

Miten ongelmaa sitten voisi lähteä hoitamaan, jos kyse ei ole vielä tulehduksesta. Koulutettu jalkahoitaja osaa auttaa sisäänkasvaneen kynnen ongelmissa ja hoitaa paineen pois kynsivallista, jolloin kipu helpottaa välittömästi. Ensisijaisen tärkeää on poistaa vaivan aiheuttaja eli syy. 

Mikäli syynä on kynnen reunaan jäänyt kynsipiikki, jalkahoitaja poistaa piikin leikkaamalla tai viilaamalla. Tarvittaessa kynnen alle voidaan vielä laittaa eristevanua, jotta kynsi saadaan kasvatettua riittävään mittaan.

Kun kynsi kasvaa reunoilta sisäänpäin eli kuperasti, paras ensiapu on laittaa eristevanua kynnen reunan ja kynsivallin väliin. Tämä edellyttää, että kynsi on riittävän pitkä, jotta vanun saa asetettua kynnen alle. Jatkossa kynnen titaanioikaisusta voi saada pysyvämmän avun.

varpaankynsien kestolakkaus sisäänkasvanut kynsi
Eristevanu on hyvin huomaamaton kynnen alla. Tässä asiakkaalle tehty myös kestolakkaus.
Eristevanun asetus hoituu nopeasti jalkahoidon aikana.

Oireiden ehkäiseminen

Mitäpä sitten asiakkaana voisit itse tehdä estääksesi jatkossa vaivan uusiutumista? Tässäpä sinulle muutama kultainen sääntö oireiden ja tulehdusten ehkäisemiseksi.

  • Jätä kynsiin riittävästi pituutta ja leikkaa kynnet suoraan. Kulmat voit viilata pyöreiksi.
  • Leikkaamalla kynnen keskeltä lyhyemmäksi ja jättämällä reunat pidemmiksi kevennät reunoille kohdistuvaa painetta.
  • Käytä oikean kokoisia kenkiä (liian pienet kengät painavat kynsien reunoja).
  • Käytä oikean kokoisia sukkia (liian pienet sukat painavat kynsien reunoja).
  • Jos käytät tukisukkia, helpota varpaisiin kohdistuvaa painetta venyttämällä sukan varvasosaa.
  • Jos kynsi kasvaa kuperasti, harkitse varpaankynnen titaanioikaisua avuksi.

Varpaankynnen titaanioikaisu

Titaanioikaisu on helppo ja kivuton tapa ohjata kynnen kasvua. Titaanilangan kanssa voi elää täysin normaalisti ilman erityisiä rajoituksia. Se ei myöskään vie tilaa kengissä (tosin sisäänkasvanut kynsi hyötyy usein kokoa isommista kengistä). Jousen kiinnitys vaatii huoltokäynnin n. 1-2 kk välein riippuen kynnen kasvuvauhdista. Myös hoidon kesto on hyvin yksilöllistä riippuen kynnen kasvuvauhdista ja kynnen rakenteesta.

Itse olen kouluttautunut titaanioikaisumenetelmään ja tehnyt oikaisuja onnistuneesti jo useammalle asiakkaalle. Huomioithan, että kynsi ei saa olla tulehtunut, kun jousi asetetaan. tulehdus tulee siis aina hoitaa ensin pois. Mielelläni vastaan, jos sinulle heräsi kysymyksiä aiheesta.

kynnen oikaisuhoito titaanioikaisu sisäänkasvanut kynsi
Titaanilanka asetettuna paikoilleen. Jousi on hyvin huomaamaton.
Subscribe
Notify of
guest
0
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit