Hoitola Lempi & Spa

Silmänympärysiho ja sen hoito

silmänympärysihon hoito kotona ja kosmetologilla

Asiakastyössäni törmään säännöllisesti siihen, että silmänympärysihon hoitoa laiminlyödään ja silmänympärysvoiteen käyttö koetaan ehkä turhaksi. Tätä perustellaan usein sillä, että silmänympärysiholla ei huomata tuotteiden vaikutuksia niin herkästi kuin muualla ihossa. Päätin havaintoni pohjalta ottaa asian parempaan tarkasteluun ja antaa perusteluja ”turhaksi” koetun ihoalueen hoidosta. Annan myös lopussa vinkit silmänympärysihon tehohoitoon kosmetologilla ja kotona sekä linkki Instagramiin, jossa pääset katsomaan liven kasvojoogaa silmille.

Ensin hieman tietoa silmänympärysihon anatomiasta, jolla on iso merkitys siinä, että ymmärrät miksi sen hoito on niin tärkeää. Silmänympärysiho on kasvojen ohuinta ihoaluetta. Se on paksuudeltaan vain n. 0,33-0,36 mm, kun muualla kasvoissa paksuus on n. 1,0-1,6 mm. Silmänympärysiholla ei ole talirauhasia ja ihoa suojaava hydrolipidikalvo on siinä hyvin ohut. Tämän vuoksi silmänympärysiholta haihtuu kosteutta herkemmin kuin muualta kasvoista. Kollageenin ja elastiinin määrä silmien ympärillä on hyvin pieni, joka osaltaan vaikuttaa ihon veltostumiseen ja juonteiden syntymiseen herkemmin. Myös lymfakierto ja hiussuonisto silmänympärysiholla on hyvin heikkoa, joka taas osaltaan altistaa aluetta turvotukselle ja ihon tummumiselle. Ei olekaan täysin huuhaata, että ensimmäiset ikääntymisen merkit tulveat näkyviin juurikin herkällä ja ohuella silmänympärysiholla.

Milloin silmänympärysvoidetta tulisia alkaa käyttää ja miten sitä käytetään oikein

Bernard Cassiere silmänynmpärystuotteet

Silmänympärysvoidetta tulisi alkaa käyttää samaan aikaan, kun aloitat silmämeikin käytön. Kuitenkin viimeistään n. 20 vuotiaana. Okei, ehkä olet jo ohittanut tämän iän. Mutta ei hätää, koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa! Entäs se tuote sitten? Usein asiakkaani ihmettelevät, miksi silmänympärysiholle pitäisi käyttää omaa spesifiä tuotetta. Eikö riitä, että sipaisee sitä kasvoille tarkoitettua kosteusvoidetta myös silmien ympärille. No, ei ihan… Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että koska silmänympärysiho on niin ohutta ja herkkää, normaalit kasvoille (tai ihan perusvoiteet) ovat liian ”tuhteja” ohuelle ja herkälle ihoalueelle, jolloin seurauksena on usein silmien turvotus ja ärsyyntyminen. Kasvojen muille alueille tarkoitettujen tuotteiden vaikutus perustuu kosteuden ja ravintoaineiden lukitsemiseen iholle. Tämä ei taas sovi herkälle silmänympärysiholle. Silmänympärysvoiteen tulisi siis olla kevyt emulsio tai geeli.

Silmänympärysvoiteen käytössä on muutama tärkeä juttu, jotka on hyvä muistaa. Tuotteen käytössä paras sääntö on ”vähemmän on enemmän”. Noin nuppineulan pään kokoinen määrä tuotetta riittää hyvin molemmille silmänympäryksille. Tuote kannattaa levittää nimettömillä sormilla, koska nimettömät ovat ihmisen heikoimmat sormet ja näin turvataan se, ettei taputella/venytetä herkkää ihoaluetta liian voimakkaasti. Opastan aina omille asiakkaille, että tuote levitetään silmien luisille alueille, ei koskaan liikkuvalle luomelle! Voiteen tuoma kosteus kyllä imeytyy luisilta alueilta myös silmänympärysihon liikkuville alueille. Levitystekniikkana suosin mieluiten hellää taputtelua silmien alapuolella ja rauhallisia vetoja silmien yläpuolella. Työstä liikkeet aina kasvojen keskeltä ohimoille päin, jolloin huomioit kasvojen oman lymfakierron suunnan. Samalla saat lymfakiertoa aktivoitua.

Kun olet löytänyt itsellesi sopivan silmänympärysvoiteen, käytä sitä aamuin illoin. Voidetta valitessa opastan enemmän miettimään omia mieltymyksiä; pidätkö enemmän kevyemmästä geelimäisestä koostumuksesta vai ravitsevammasta emulsiosta. Itse käytän usein sekä että. Geelimäinen on kevyt ja usein antaa viilentävän vaikutuksen, jota käytän aamuisin ja illaksi kaipaan ravitsevampaa vaikutusta, joten käytän silloin emulsiomaista voidetta. Ja pieni vinkki vielä, silmänympärystuotteet ovat myös erinomaisia täsmätuotteita huulten iholle.

Elintapojen merkitys silmänympärysihoon

Niin kuin muuallakin kehossa, myös silmänympärysiholle elintavoilla on iso merkitys. Silmien turvotukseen voi itse vaikuttaa kiinnittämällä huomiota syödyn ruuan suolaisuuteen. Etenkin illalla nautittu suolainen ruoka näkyy takuuvarmasti aamulla silmien ympärillä. Nukkuminen vatsallaan kerää myös nestettä kasvoihin ja erityisesti silmien ympärille, joten kannattaa kiinnittää myös tähän huomiota. Ja sitten on tietysti se riittävä uni ja lepo, jonka varmasti jokainen tiedostaa näkyvän herkästi ensimmäisenä juurikin silmien ihossa.

Kiinnitä siis huomiota ravinnon terveellisyyteen ja juo riittävästi vettä, jotta kehon lymfanestekierto toimisi mahdollisimman hyvin. Ihon kunnon kannalta riittävää lepoa ei voi koskaan korostaa liikaa eli yritä pitää huolta riittävästä unen saannista.

Silmänympärysihon tehohoito

Mitä mahdollisuuksia sitten on silmänympärysihon tehohoitoon, jos iholla on jo juonteita, tummuutta tai turvotusta. Kasvojoogan lisäksi kosmetologeilla on tarjota erilaisia tehohoitoja ja -tuotteita silmänympärysiholle. LEMPIssä on oma erikoishoito silmänympärysiholle, jossa silmänympärysiho puhdistetaan ja kuoritaan hyvin hellävaraisesti omilla spesifeillä tuotteilla, hierotaan turvotusta vähentävällä hieronnalla ja ravitaan sekä kosteutetaan silmänympärysnaamiolla. Hoidon hinta on 45€ (tai muun hoidon yhteydessä 35€). Voit yhdistää hoidon helposti, vaikka ripsien ja kulmien kestovärjäykseen.

Tehotuotteita kotikäyttöön ovat erilaiset silmänympärysnaamiot. Naamiot ovat usein helppokäyttöisiä geelilappuja ja tällaisia on myös LEMPIssä saatavilla. Geelilaput asetellaan silmien alle ja annetaan vaikuttaa 10 min. LEMPIssä myynnissä olevat geelilaput ovat Bernard Cassieren ruiskaunokkilinjan lappuja, jotka virkistävät väsyneitä silmiä, vähentävät turvotusta ja kosteuttavat tehokkaasti. Tuotteita voi ostaa yksittäin (12€ kpl) tai 6 kpl pakkauksessa (70€).

Kotona saat lisätehoa tuotteisiin, jos laitat silmänympärysvoiteen tai -naamion jääkaappiin. Viileä voide/naamio auttaa osaltaan laskemaan turvotusta silmien ympärillä. Samaan tehoon perustuvat kylmät lusikat tai viileät kurkkuviipaleet silmillä.

Kasvojoogaa silmille

Silmien ympärillä on myös lihaksia ja myös otsan lihakset vaikuttavat paljon silmien toimintaan ja esim. kulmien laskeutumiseen. Kasvojooga on ihana tapa pitää huolta kasvojen lihasten tasapainosta ja hyvinvoinnista. Sen lisäksi kasvojoogasta tulee aina ihana fiilis ja se aktivoi tehokkaasti kasvojen lymfakiertoa. Kasvojoogaa ei tarvitse tehdä montaa minuuttia päivässä. Riittää, että tekee ihan vaan muutaman liikkeen vaikka aamukahvia juodessa. Itse löysin kasvojoogan reilu vuosi sitten, kun tutustuin Pia Airaskorven kasvojoogaan Instagramissa ja sain lahjaksi hänen kasvojoogakirjansa. Täältä pääset tutustumaan kasvojoogaan Pian verkkosivuilla.

Ja jos olet Instagramissa, käy ihmeessä katsomassa silmänympärysiholle täsmäliikkeet LEMPIn Instagramtilin IGtv-osiosta. Vietimme Pian kanssa liven, jossa keskustelimme ihonhoidosta ja teimme samalla kasvojoogaa. Kasvojooga on helppo ja mukava tapa pitää huolta omasta kehosta ja mielestä. Etkä tarvitse liikkeiden tekemiseen muuta kuin omat kätesi.

Yllä ote Pia Airaskorven 11 minuutin kasvojooga -kirjasta. Kirjassa on paljon ihania ajatuksia myös ihonhoidosta osana yleistä hyvinvointia. Tämä lause on yksi omista lemppareista kirjassa, koska näin itsekin ajattelen. Jätä ihmeessä kommenttia, mitä pidit jutusta tai jos sinulle tuli kysyttävää.

Muista olla lempeä itsellesi <3

Subscribe
Notify of
guest
0
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit