Mitä eroa on syylällä ja känsällä? Miten ne erottaa toisistaan? Entä miten syylästä ja känsästä pääsee eroon? Tutustu lisää artikkelista.

Hoitola Lempi & Spa

Syylä vai känsä

Mitä eroa on syylällä ja känsällä?

Jalkahoitoja tehdessä tulee usein eteen asia, että monellakaan ei ole tietoa syylän ja känsän eroista tai miten ne erotetaan toisistaan. Monesti törmään jopa siihen, että ajatellaa niiden olevan yksi ja sama asia. Patti kuin patti jalkapohjassa. Ja täytyy myöntää, etten itsekään niitä erottanut ennen sairaanhoitajaopintoja. Syylät vuotavat herkästi verta ja niissä saattaa olla näkyvissä pieniä mustia pisteitä. Syylässä tuntuu herkästi kipua, kun sitä puristaa reunoilta. Erotuksena syylään känsässä tuntuu kipua kohtisuoraan painettaessa. Känsässä ei myöskään ole nähtävissä pieniä mustia pisteitä. Siinä missä känsä tulee kuormitusalueille jalassa (yleisimmin päkiä, pikkuvarvas), niin taas syylä voi olla missä tahansa osassa jalkaa eikä ole kuormituksesta riippuvainen.

Mistä syylä tulee?

Syylä on viruksen (HPV) aiheuttama hyvänlaatuinen ihomuutos. Ihomuutoksia ilmenee useimmiten käsissä ja jaloissa. Lapsilla syylät ovat hyvin yleisiä, mutta syyliä voi saada kuka tahansa ja minkä ikäisenä tahansa. Useimmiten syylät häviävät itsestään parin vuoden kuluessa. Aikuisilla voi joskus kestää pitempäänkin. Jalkapohjissa syylän ympärille ja päälle kerääntyy helposti kovettumaa, jonka vuoksi ne saattavat kipeytyä, kuivua ja halkeilla.

jalkahoito turku, känsän poisto, syylän hoito

Jos syylä ei ole kivulias eikä näin ollen vaivaa, en monestikaan suosittele sen erityistä hoitamista. Tämä siksi, että syylä kuitenkin häviää itsestäänkin jossain vaiheessa. Apteekit toki myyvät erilaisia syylänpoistoon tarkoitettuja nesteitä ja jäädytyshoitoja. Suosittelen näitä vain harvoin, koska nämä syövyttävät ihoa ja voivat pahimmillaan aiheuttaa haavauman tai muuta vauriota terveessä ihossa. Tästä syystä etenkään diabeetikoille en suosittele syylänpoistoaineita. Hankalissa tapauksissa lääkäri voi tehdä jäädytyshoidon syylälle. Tämä vaatii yleensä useamman käyntikerran. Syylän hoitoon voi kokeilla kotikonstein myös ilmastointiteippiä. Täältä löydät ihotautilääkärin ohjeen ilmastointiteippihoitoon syylälle.

Känsä eli liikavarvas

Känsä on paksuuntunutta ihoa paikallisella alueella, joka syntyy paineen ja hankauksen aiheuttamasta rasituksesta iholla. Taustalla on joko jalan virheasento tai epäsopivat kengät. Känsä alkaa tuntumaan kivuliaalta, kun sarveistunutta ihoa on kertynyt paikallisesti niin paljon, että kovettuma painaa luuta.

jalkahoitovälineet

Känsä on hyvä hoidattaa aina jalkahoitajalla, jotta paksuuntunut iho saadaan vuoltua pois ja känsän syntyyn vaikuttavaan tekijään voidaan puuttua. Jos kyse on epäsopivista kengistä, ongelma ratkeaa parempiin kenkiin vaihtamalla. Jos taas kyse on jalan virheasennosta, jalkahoitaja suunnittelee asiakkaalle sopivan kevennyksen alueelle, joka poistaa paineen alueelta. Kun paine saadaan poistettua, ei myöskään synny uutta känsää. Ehkäisyn kannalta jatkossa on myös tärkeää saada asiakas motivoitumaan omahoidosta. Jalan rakenetta voidaan tukea jalkajumpalla ja säännöllinen rasvaus hidastaa uuden känsän syntymistä.

LEMPIstä voit varata ajan känsän poistoon, mikäli et tarvitse koko jalkahoitoa. Suosittelen kuitenkin aina ennemmin varaamaan ajan jalkahoitoon, jossa jalat hoidetaan perusteellisesti. Pääset ajanvaraukseen linkistä.

hoitola lempi turku
Subscribe
Notify of
guest
0
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit