Mitä hyötyä kuorinnasta on iholle ja miksi sen pitäisi kuulua jokaisen ihonhoitorutiiniin? Kuorintaa on hyvä tehdä iholle säännöllisesti, koska ihomme uusiutuu noin 4 viikon jaksoissa ja tällöin kuollutta ihosolukkoa kertyy ihon pinnalle. Aina kuollut ihosolukko ei pääse varisemaan iholta suoraan pois vaan jää ihon pintaan, joka näkyy ihon hilseilynä ja harmahtavana tai kellertävänä värinä iholla. Kun kuollut ihosolukko poistetaan ihon pinnalta kuorinnalla, ihonhoitotuotteet pääsevät imeytymään ihoon paremmin. Kuorinnalla saadaan myös häivytettyä ihon epätasaista väriä eli hyperpigmentaatiota. Tähän paras kuorinta on kemiallinen. Jos ihosi on harmahtava ja väsyneen näköinen, saat kuorinnalla ihon hereille ja hehkumaan. Etenkin sekaiho on taipuvainen harmahtavaan sävyyn. Lisäksi säännöllinen kuorinta tasoittaa ihon toimintoja, erityisesti talin tuotantoa pitäen samalla myös ihohuokoset pienempinä.
Sopivaa kuorintatuotetta valittaessa tulee tietää oma ihotyyppinsä, jotta vääränlainen tuote ei aiheuta lisää iho-ongelmia ja taloudellisesti ajateltuna jää käyttämättömänä lojumaan kylpyhuoneen kaappiin. Kuten puhdistustuotteissa myös kuorinnassa pätee sama asia eli ihon ei kuulu tuntua kiristävältä puhdistuksen jälkeen. Jos tuote aiheuttaa kiristävän tunteen iholle puhdistuksen jälkeen, se on liian tehokas/kuivattava sinun ihollesi.
Kuorintatuotteita on sekä mekaanisesti kuorivia että entsymaattisesti/kemiallisesti kuorivia. Mekaaniset kuorinnat sisältävät kuorivia rakeita, jotka irrottavat kuolleen ihosolukon ihon pinnalta hankaamalla. Mekaaninen kuorinta on erittäin hyvä käytettäväksi vartalon iholle ja erityisesti jalkoihin. Kasvojen iholle suosittelen mekaanista kuorintatuotetta harvoin, koska suomalainen ihotyyppi on monesti ohut ja couperosaan taipuvainen. Mekaanien kuorinta saattaa vain ärsyttää ja herkistää ihoa lisää.
Enstymaattiset eli kemialliset kuorinnat sisältävät kemiallisia ainesosia, jotka liuottavat kuollutta ihosolukkoa pois ihon pinnalta. Tuotteet eivät siis sisällä ihoa hankaavia ainesosia vaan niiden annettaan vaikuttaa hetki kasvoilla (usein alle 10 min, toki tässä on tuotekohtaisia eroja), jonka jälkeen tuotetta usein vielä pyöritellään kasvoilla puhdistustuotteen tavoin kostein sormin ennen pois huuhtelua. Entsymaattiset kuorinnat sopivat hellävaraisuutensa ansiosta kaikille ihotyypeille. Erityisesti herkälle couperosa-iholle.
Kuinka usein sitten kuorintaa olisi hyvä tehdä? Monesti törmään siihen, että kuorintaa tehdään joko todella usein (jopa 2 kertaa viikossa) tai ei juuri ollenkaan. Itse suosittelen monesti kuorintaa tehtäväksi n. 2 kertaa kuukaudessa. Tähän toki vaikuttavat ihon paksuus ja taas se ihotyyppi. Sekaiho voi hyötyä kerran viikossa tehtävästä kuorinnasta, kun taas kuivalle ja herkästi reagoivalle iholle on parempi tehdä kuorintaa harvemmin.
Kuorinnan jälkeen tulee aina muistaa ihon KOSTEUTUS. Kuorinta ja kosteutus kulkevat aina käsi kädessä. Mitä tehokkaampi kuorinta sitä tuhdimpi kosteutus. Monesti suosittelenkin, että kuorinnan jälkeen on hyvä laittaa kasvoille kosteuttava naamio. Tämä saattaa nyt kuulostaa aikaa vievältä ja monesti asiakkaat sanovatkin, että ihonhoito jää puolitiehen tai kokonaan tekemättä ajallisista syistä. Itse suosittelen tekemään kuorinnan saunapäivänä ja mielellään saunan jälkeen, jolloin iho on pehmennyt ja kuollut ihosolukko irtoaa helpommin. Kosteuttavaksi naamioksi kannattaa valita tuote, jonka voi sitten jättää yöksi kasvoille. Tällöin sitä ei tarvitse muistaa erikseen poistaa kasvoilta eikä kasvoja tarvitse uudelleen rasvata yövoiteella.
Jotta löydät ihotyypillesi sopivan kuorintatuotteen, suosittelen käymään omalla kosmetologilla hoidossa. Hän osaa suositella sinulle sopivat tuotteet ja hoidot sekä antaa opastusta miten kotona käytät tuotteita ja kuinka usein.