Hoitola Lempi & Spa

Aurinko ja iho

Auringon UV-säteilyä on kolmea eri aallonpituutta UVA, UVB ja UVC. Näistä UVC on säteilyltään lyhintä ja vaarallisinta, mutta sen säteet pysähtyvät jo otsonikerrokseen. UVA ja -B säteet yltävät maanpinnalle asti ja suurin osa siitä on UVA:ta, joka on säteillyltään pisintä. Molemmat A ja B aiheuttavat ihon palamista. Erotuksena näissä se, että pitemmät B-säteet aiheuttavat mahdollisia syöpämuutoksia ihossa ja A-säteet aiheuttavat ihon vanhenemista. UV-säteilyllä on myös myönteisiä vaikutuksia ihoon. Sillä se tuottaa ihossa D-vitamiinia. Lisäksi UV-säteilyllä voidaan hoitaa erilaisia ihosairauksia kuten psoriasis, atopia, punajäkälä ja akne.

UVA=aging eli vanhentava

UVB= burning eli polttava

UVC= cancer eli syöpä.

SPF= sun protection faktor eli aurinkosuojakerroin

Suojavoiteen teho perustuu fysikaaliseen tai kemialliseen suojavaikutukseen. Fysikaalisten suojavoiteiden teho perustuu voiteen ominaisuuteen heijastaa valoa pois iholta. Valoa pois heijastavina ainesosina toimivat sinkki- ja titaanioksidit. Kemiallisen suojan omaavat voiteet sisältävät filttereitä, jotka imevät säteilyn itseensä ja muuttavat sen lämmöksi.

Kirjainten perässä oleva numero on kerroin, joka kerrotaan sillä ajalla, jonka pystyt olemaan auringossa palamatta. Saatu tulos on tällöin se aika minuutteina, jonka voit oleilla voiteen kanssa auringossa palamatta. Eli jos voit oleilla auringossa palamatta ilman aurinkorasvaa 10 min ja aurinkovoiteen kyljessä on merkintä SPF30, kertomalla 10×30=300min eli n. 5 tuntia.

Bernard Cassierelta löytyy kattava valikoima aurinkovoiteita vartalolle ja kasvoille eri suojakertoimilla 20-50.

Moni ei kuitenkaan huomioi, että voidetta on levitettävä tarpeeksi paksu kerros iholle, jotta riittävä suoja saadaan. Lisäksi voidetta tulisi uimisen ja hikoilun vuoksi lisätä usein, sillä ne hiekentävät voiteesta saatavaa suojaa. Rasvaus olisi hyvä tehdä aina heti uimisen jälkeen, vaikka käytettävä aurinkorasva kestäisikin vettä. Kun oleskellaan suorassa auringossa useita tunteja, aurinkorasvaa tulisi lisätä tunnin välein.

Ihoa tulisi muistaa hoitaa myös auringossa oleilun jälkeen. Koska auringon UV-säteily rasittaa ja kuivattaa ihoa, iholle olisi hyvä levittää rauhoittava ja tehokkaasti kosteuttava voide päivän loputtua. Yleisimmin voiteita myydään After Sun -nimellä, mutta myös aloe vera -pohjaiset voiteet ovat erinomaisia rauhoittamaan ja kosteuttamaan ihoa auringossa oleilun jälkeen. Muista myös kuoria vartalon ihoa säännöllisesti kesän aikana. Silloin takaat, että kosteusvoide imeytyy parhaiten ihoon sekä ihon väri säilyy tasaisempana.

Subscribe
Notify of
guest
0
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit